Neue Isabela Gasse 

Strada Comuna din Paris din Lugoj

Neue Isabela Gasse -Strada Noua Isabella

Neue Isabela Gasse -Strada Noua Isabella era denunita strada care se intindea de la Strada Alexandru Mocioni de astazi pana pe Strada Bantului.Este o strada relativ nou formata fata de alte strazi ale Lugojului German .

Neue Isabela Gasse -Strada Noua Isabella provine de la regina Isabela Zapolya tuturele fiului minor principele Ioan Sigismund Zapolya. In anul 1551 Lugojul a fost ridicat la rang de oras liber regesc cu anumite privilegii  si primeste o stema a orasului (se afla si pe Turnul Sfantul Nicolae din Lugoj...si la Muzeul Municipal Lugoj) . 

Din recunostiinta pentru regina Isabella lugojenii din vremea administratiei austro-ungare numesc aceasta strada Neue Isabela Gasse dupa numele ei .

In anul 1911 isi schimba denumirea in Szent Istvan-utca fiind la vremea respectiva o anexa a Strazii Stefani (Cernei de asztazi...) 

In anul 1920 isi schimba denumirea in Strada Paul Iorgovici dupa numele Paul Iorgovici , un cunoscut invatat roman bantean , istoric si publicist.

Din anii 1950 isi schimba denumirea in Comuna din Paris, denumire data din istoria proletariatului international din 1871 (Franta) cand se incearca intemeierea unei societati fara clase sociale ...egalitate...fraternitate... Cu aceasta denumire a ramas pana in ziua de astazi desi are nuante clare din socialismul comunist din lume...Poate fi o rezerva pentru viitor de redenumire a strazii dupa o personalitate locala unanim acceptata...

Cladire constr. in stil seccesion vienez , anii 1908-1914

FOSTA CAZARMA PRINCIPELE NICOLAE 

Creați un site gratuit!